Vimpeliläiset juuret ja monipuolinen työnkuva houkuttelivat Nokua-Keisasen Vimpeliin

Kauppatieteiden maisterin, julkishallinnon talouspäällikön sekä johtamisen koulutukset sekä vahva talouden ja kunta-alan työkokemus luovat Eveliina Nokua-Keisaselle eväät Vimpelin hallinto- ja talousjohtajan työhön.
Kauppatieteiden maisterin, julkishallinnon talouspäällikön sekä johtamisen koulutukset sekä vahva talouden ja kunta-alan työkokemus luovat Eveliina Nokua-Keisaselle eväät Vimpelin hallinto- ja talousjohtajan työhön.

LEHTIMÄKELÄINEN Eveliina Nokua-Keisanen aloitti Vimpelin kunnan hallinto- ja talousjohtajana 6. toukokuuta. Hän siirtyi tehtävään Ilmajoen varhaiskasvatusjohtajan tehtävästä.

–Hain Vimpeliin, koska koin, että tämä työ vastaa paremmin koulutustani sekä tarjoaa uusia haasteita ja monipuolisuutta. Järviseutulaiset juurenikin vaikuttivat, Nokua-Keisanen kertoo.

Hän on syntynyt Kauhavalla ja muuttanut Lehtimäelle 1989, mutta hänen äitinsä on Vimpelistä kotoisin. Lapsuudessa paikkakunta tuli tutuksi mummun luona vieraillessa.

–Tulin tänne postiautolla tai pyörällä. Niistä reissuista on lämpimät muistot. Sittemmin side tänne on hapertunut, mutta aikoinaan kävimme lasten kanssa täällä markkinoilla ja tapasimme samalla tätiäni.

Elämää kahden viikon sykleissä

UUSI työ lähti vauhdilla käyntiin kunnanhallituksen esityslistojen ja pöytäkirjojen teolla.

–Elämä lähti menemään kahden viikon sykleissä: esityslistojen ja pöytäkirjojen teko rytmittää arkea. Kuntataloudessa on tietty vuoden kierto, mikä toistuu. Talousasioiden lisäksi työhöni kuuluu hallinnollisia tehtäviä ja henkilöstöhallintoa.

Vimpelissä perehdytykseen on haluttu panostaa. Eläköityvä hallinto- ja talousjohtaja Seija Kinnunen on talossa juhannukselle saakka ja palaa vielä syksyllä muutamiksi päiviksi työpariksi tehtäviin, jotka tulevat työn alle tiettyinä päivinä vuodessa.

–Seija on rautainen kunta-alan osaaja.

Nokua-Keisanen sai Ilmajoella kosketuksen kuntatyöhön ja kunnalliseen byrokratiaan.

–Aiemmassa työssäni Lehtimäen opistolla, missä työskentelin 26 vuotta, lopussa talouspäällikkönä, oli omanlaisensa toimintatapa ja kulttuuri. Kunnallisella puolella kaikki tapahtuu hieman hitaammin: asiat menevät monien erilaisten lautakuntien läpi ennen kuin voi ryhtyä toimeen.

Lähiaikoina on tarkoitus tutustua kunnan eri toimintoihin ja kiinteistöihin sekä kyliin.

–Päiväkodilla ja alakoululla olenkin jo ehtinyt käydä. Pyrin olemaan helposti lähestyttävä.

Mainos

Kuntatalouden haasteet ovat tutut, mutta yllätyksiä riittänee

KUNTATALOUDESSA haasteita riittää.

–Talousarviohahmotelmaa on tässä jo katsottu. Kunnilla on todella haastavat ajat edessä, niukkuutta on jaossa. Vimpelissä on kuitenkin jo tehty todella paljon kunnan talouden eteen, asiat ovat siinä suhteessa hyvällä mallilla. Uusia säästökohteita tuskin löytyy, kaikesta on jo varmasti säästetty. Ennuste siitä, mitä hallitus kaavailee kuntien rahoituksen suhteen, elää vielä – elokuussa ollaan viisaampia. Moni valtiolta tuleva summa riippuu myös kunnan asukasmäärästä, toteutuvatko ennusteet sen suhteen. Vaihtoehtoiset tulomuodot kuten aurinko- ja tuulivoima toisivat verotuloja, hyvinvointia ja uusia asukkaita, Nokua-Keisanen toteaa.

–Mikään kunta ei tiedä vielä, miten hyvinvointialueiden asiat ja etenkin kiinteistöpolitiikka, joka vaikuttaa kaikkiin kuntiin, tulevat etenemään. Tilavuokrien lisäksi toinen kysymys on, miten kauaksi palvelut viedään. Se vaikuttaa veto- ja pitovoimaan, kuten monen mahdolliseen paluumuuttoon, jos palvelut ovat kaukana.

Monet Vimpelissäkin ajankohtaiset teemat, kuten saneeraaminen ja rakentaminen, ovat tulleet Nokua-Keisaselle tutuiksi Ilmajoella.

–Olen ollut mukana uusien päiväkotien rakennushankkeissa. Mielenkiinnolla odotan, mitkä ovat täällä uudet hankkeet. Ne puhututtavat kaikissa kunnissa. Ikäluokkien pienentyminen on tärkeä huomioida suunnittelussa. Matala syntyvyys on huoli, joka tulisi ottaa tosissaan. Täällä maaseudulla, niin Vimpelissä kuin Lehtimäelläkin olisi mahtava kasvattaa lapsia ja perheitä turvallisessa ympäristössä. Täällä on tarjolla hyvät, turvalliset eväät elämään ja yllätyin Vimpelissä tarjolla olevista lasten harrastusmahdollisuuksia: kesäksikin on paljon erilaista toimintaa. Kaiken ikäisten liikuntamahdollisuudet ovat tosi hyvät. Itsekin olen Lakeaharjulla opetellut laskettelemaan kauan sitten, hän naurahtaa.

“Kahviloita kuin Pariisissa”

TUORE hallinto- ja talousjohtaja kertoo, että hänet on otettu hyvin vastaan.

–Ensivaikutelma on, että kunnanhallitus on asiallinen ja tilaajalautakunta keskusteleva. Valtuuston kokoukseen osallistun kesäkuussa. Kunnantalolla ja luottamushenkilöstössä on yhteisöllinen henki, halutaan oman kunnan parasta. On hienoa olla töissä kunnassa, jota johtaa ”onnellinen mies”. harva kunnanjohtaja voi noin todeta, Nokua-Keisanen sanoo viitaten kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen kolumniin Järviseudun Sanomissa.

Liikuntapaikkojen ja -mahdollisuuksien lisäksi Vimpelin tarjonta on yllättänyt Nokua-Keisasen muillakin tavoin.

–Tarjolla on kulttuuria, elokuvia voi katsoa lähes samalla aikataululla kuin Helsingissä, kahviloitakin kuin Pariisissa. Mielenkiinnolla odotan pesisfestariviikkoa, mitä tapahtuu ja miten ihmiset liikkuvat.

Vapaa-ajallaan hän lukee, liikkuu ja tekee käsitöitä. Kesäsuunnitelmiakin on.

–Nautin kesästä kotona Ähtärinjärven rannalla ja koetan hengähtää hieman ennen syksyn hässäköitä.

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti